25 Şubat 2021

UZUV KOPMALARINDA SAĞLIK MERKEZİNE ULAŞMADAN YAPILMASI GEREKENLER

UZUV KOPMALARINDA SAĞLIK MERKEZİNE ULAŞMADAN YAPILMASI GEREKENLER:

Vücuttan tamamen ayrılarak kopmuş uzuv veya parçalarının tekrar yerine konarak baştan dolaşım olmak üzere duyu ve diğer işlevlerinin sağlanmasına replantasyon adı verilir.

Bir uzvu koptuğunda sağlık ekibiyle karşılaşmadan alınması gereken önlemler:

Öncelikle hasta olay yerinden daha güvenli bir yere alınmalı, olayın şokuna bağlı gelişebilecek tansiyon düşüklüğü durumunda düzgün bir yere yatırılarak ayakları yükseğe kaldırılmalıdır. Kanamayı durdurmak için yaralanan kısmın üzerine temiz bir bezle sıkıca bastırılmalı, mümkünse bir sargıyla baskılı şekilde sarılmalı ve yaralanan kol veya el kalp seviyesi üzerinde tutulmalıdır.

Kopmuş uzvun kan dolaşımından ayrılmasından itibaren geçen süre ve saklanma şekli yeniden yerine başarıyla dikilebilmesi için önemlidir. Kopmuş kısım yaralanma bölgesinden alındığında çok kirliyse sadece kirler gidecek şekilde mümkünse steril serum fizyolojik solüsyonuyla, mümkün değilse temiz su ile yıkanır, dezenfektan madde kullanılmamalıdır. Daha sonra bu solüsyonla hafifçe ıslatılmış nemli gazlı beze sarılarak su geçirmeyen bir naylon torba içine konur. İçinde gazlı beze sarılı kopmuş kısım olan bu naylon torba da içinde buzlu su olan bir diğer torbanın içine konur. Kopmuş kısım hiçbir şekilde buz ile doğrudan temas etmemeli, asla donuk duruma geçecek kadar soğutulmamalıdır. Amaç dokuların metabolizmasını yavaşlatarak oksijene olan ihtiyacını azaltmak ve bu şekilde daha uzun süre canlı kalmasını sağlamaktır. Hastaya acil olarak ameliyata alınacağı için kesinlikle yiyecek veya içecek verilmemeli, midesi mümkün olduğunca boş tutulmalıdır. Hasta sigara içmemelidir. Hastanın farklı bir yere nakledilmesi ihtimalinden dolayı kopan kısım hastadan ayrı bir kişide bulunmamalıdır.

BİZ PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHLARIZ.