15 Mart 2021

SİLİKON MEME İMPLANTLARI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Son yıllarda, silikon meme protezlerinin çevresinde doğal olarak oluşan kapsülün içerisinde bir tür lenfoma gelişme riski olduğu ortaya konmuştur. MEME PROTEZİ İLE İLİŞKİLİ ANAPLASTİK BÜYÜK HÜCRELİ LENFOMA (BIA-ALCL) adı verilen bu hastalık, bir tür MEME KANSERİ DEĞİLDİR; lenf hücrelerinden kaynaklanan bir kanser türü olup, protez ameliyatından ortalama 4-8 yıl sonra ortaya çıkan, MEMEDE GENELLİKLE TEK TARAFTA ŞİŞLİK, AĞRI, NADİREN DE MEMEDE KİTLE, SERTLİK, ASİMETRİ VE KIZARIKLIK gibi yakınmalarla kendini gösteren nadir bir hastalıktır.

Protezin ve çevresindeki kapsülün tamamen çıkarılmasıyla tedavi edilebilmektedir. Tanıda geç kalınmış ya da ilerlemiş hastalık durumunda kemoterapi ve/veya radyoterapi gerekebilir. Tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, ihmal edildiğinde ölümle sonuçlanabilir.

Son bir yıl içinde Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’da sağlık otoriteleri tarafından konuyla ilgili açıklamalar yapılmaktadır. Son raporlara göre, dünya üzerindeki hasta sayısı 993, bu hastalık nedeniyle hayatını kaybeden hasta sayısı 36’dır. Dünya üzerinde 20 milyondan fazla silikon protez hastası olduğu düşünüldüğünde, çok nadir görülen bir hastalık olduğu görülmekle birlikte, mutlaka ciddiye alınması gereken ve estetik amaçlı ya da meme kanseri nedeniyle memesi alınarak yeni meme yapılması için silikon protez kullanılan hastaların bilgilendirilmesi ve aydınlatılması gereken bir sağlık sorunudur.
BIA-ALCL hastalığının bulgularının farkında olunuz. Protez ameliyatından YILLAR SONRA MEMENİZDE ORTAYA ÇIKAN, SONRADAN GELİŞEN VE GEÇMEYEN SÜREKLİ BİR ŞİŞLİK VE AĞRI VARSA MUTLAKA PLASTİK CERRAHINIZA BAŞVURUNUZ.

Vücuda yerleştirilen her protezde olduğu gibi, meme protezlerinizin üretici firma, marka, model ve seri numarası gibi bilgileri içeren kimlik kartlarının sağlık kayıtlarınızda bulunması gerekir. Eğer elinizde yoksa, plastik cerrahınızla temas kurup, ameliyat kayıtlarınızdan HANGİ MARKA VE MODEL PROTEZ KULLANILDIĞINI ÖĞRENİN.

ÖNCE SAĞLIĞINIZ...